Thursday, June 7, 2012

TIP : Cara Berjimat Untuk Perkahwinan Idaman Anda.

Assalamualaikum..

hari ni akak rasa mcm nak kongsi dengan b2b semua mengenai cara berjimat untuk kenduri anda nanti..insyallah, mungkin entry akak ni akan membantu b2b yang sedang pening dengan kos perbelanjaan perkahwinan yg agak mahal..bak kata kawan akak, kalau tak ada 50 ribu..jangan nak mimpilah dapat kawin..ye ke? akak rasa tak kot..sbb kalau tak mampu, buat ala kadar sudah..kan???bukan maksudnya buat kenduri ala kadar tak meriah..silap2 lagi meriah dari yg berhabis ribu riban tukan..

okey..mukadimah sangat panjang..bile da nak kasi tip ni..hihihi..

ye lah ye lah, kita start sekarang!!!


1. Hantaran - tak payah banyak banyak, cukup rasanya hanya 5 berbalas 7. dan tak payah nak ikut trend sangat, almaklum lah sekarangkan org sebuk kasi hantaran yg mahal2.. PS2 lah iphone lah..jangan ikut sangat..cukup sekadar yg termampu..yang penting anda tahu kemampuan anda.

2. Minta tolong keluarga - ini pun salah satu cara untuk mengurangkan kos..tak salah rasanya kalau b2b minta tolong kepada sepupu2 atau keluarga terdekat untuk sama-sama dalam penyediaan barangan perkahwinan anda tu.. antaranya..decorasi dulang hantaran dan proses membuat door gift. dengan bantuan kelaurga anda ini, bukan sahaja dapat mengurangkan kos perkahwinan ada tapi dapat memeriahkan lagi majlis perkahwinan anda tu..:) 

3. Shopping waktu yg sesuai - korang rasa bila masa yg sesuai? hahaha..bila lagi..time sale lah kan..masa2 sale nilah peluang untuk anda semua bershopping sakan, opppstt jangan pulak. sebab tengah sale korang beli benda2 yg tak patut dan beli secara berlebihan..almaklumlah kata tengah SALE.. 

4.  Nantikan pameran perkahwinan - hahaha..ini adalah rahsia kita ye..biasanya time2 ada pameran perkahwinan akan ada harga runtuh.. faham tak, kalau dah ada harga runtuh..anda semua dah boleh jimat antara 30-50% tau..kalau tak percaya korang try lah pergi PAMERAN PENGANTIN MALAYSIA - URBAN VIBE EVENT.

5. D.I.Y - Do it yourself.. kalau anda rasa..eam, aku bukan kreatif pun..eh, sape suruh korang buat ukiran ke apa..tak salah pun kalau korang buat yg simple2..hanya cari masa sahaja..sekarang pun dah banyak b2b yg ada blog yg berikan step by step cara DIY..;p

okey dah..cukup 5 dulu..kang korang bosan pulak kalau kasi banyak2..nanti kak lisa update lagi..cara-cara berjimat ye..osemm dari akak..wah gitu..


XOXO ;
kak lisa..









8 comments:

  1. salam..

    thanks kak lisa atas tips2 tu.. memang berguna taw.. kalau nak tunggu duit betul2 banyak maksud nye lambat lah nak kahwin kn.. huhu.. buat yang sederhana je.. asalkan meriah.. :)

    ReplyDelete
  2. thanks for the tips kat lisa..i'allah boleh guna bile nak kawen nnti..hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wawa..i'allah..eam..bila nak kawin nye..hihihi

      Delete
  3. wahh.wah..kak lisa bagi tip ler..lagi satu..bayar la berdikit-dikit lame2 jadi bukit klo yg mahal2 tuh..kan kak kan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. anon..betul tu..

      **hahaha..comel plak panggil kau anon..**

      Delete